Kategoriarkiv: 2017

Mammas flicka

Noen skuespillere kan gjøre monologer, andre greier det ikke i det hele tatt.  Det sa min gamle sjef. Tenk så fikk jeg igjen møte en skuespiller som mestret monologen, og innholdet var ikke lett – FAMILIEVOLD. Det å kunne bli en annen person bare ved å ta på en liten lue viser at regissør Chris af Enehielm også har løst sin oppgave på en fantastisk måte.

«Mammas flicka baserar sig på en verklig historia om en uppväxt i en familj där våldet har normaliserats. Den prisbelönta journalisten Jeanette Björkqvist väljer den lilla flickans perspektiv och monologen utvecklas till den vuxna kvinnans berättelse om överlevnad.» Dette sier Lilla Teatern på sin nettside. En del av Helsingfors Stadsteater, men med egen kunstnerisk ledelse.  Og de spiller ofte på svensk.

Foto: Henrik Schütt
Foto: Henrik Schütt

Det er Linda Zilliacus som tolker rollen som Milla på en utmerket måte.

Min forestilling om mor

Bente Børsum er nå klar for på nytt fortelle historien om sin mor, Lise Børsum.

Hun snublet inn i motstandsbevegelsen da annen verdenskrig Moss_2_hosten2007_800-300x201brøt ut. I 1943 ble hun arrestert, torturert, og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland. Da hun kom hjem igjen etter krigen greide hun ikke å forholde seg til sitt tidligere liv. Hun forlot familien. Og Bente.

Denne historien kan ikke fortelles ofte nok!

Tove på Svenska Teatern

Finland feier sitt 100 års jubileum som egen nasjon. Og det å lage en forestilling som er delvis bygd på virkelige hendelser, men likevel er fiksjon om Tove Jansson er en utfordring.

20170316_133231

Og de kommer i mål takket være en fantastisk scenografi med få elementer og bruk av dreiescenen. Scenograf – Erik Salvesen. Han er en av Finlands mest anerkjente.

Jeg ser at det var en fordel at jeg visste noe om freskoen hun malte i den arbeiderstyrte kommunen Kotka rett etter krigen.

Lucas Svensson hadde fått i oppdrag å lage teksten. Det gjorde han også med Fosterlandet som er bygd på «70.000 små öden» av Pertti Kavèn.  Den så jeg 28. februar i 2015 i Gøteborg. Den ble noe for omstendelig og kunne med fordel vært kortere. Regi Anna Takanen.
Men regissøren for forestillingenTove,  Fiikka Forsman, har greidd å få det hele til bli en spennende forestilling, i alle fall for oss som er interessert i Tove Jansson. Hennes samboer gjennom et langt liv er vel noe for karikert i starten på stykket. Men karakteren får senere mer å spille på.

Det er kun Tove som ung, Alma Pöysti, og som voksen, Ylva Ekblad, 20170316_155725som er gjennomgående karakterer. Alle de andre karakterene, 33 totalt spilles av 7 skuespillere.

På de store norske scenene står det ofte: VI GJØR OPPMERKSOM PÅ AT DET RØYES PÅ SCENEN. Her derimot var det vill røyking hele tiden uten advarsel.

 

På teatermuseet i Helsinki var det en spesialutstilling om Tove som 20170315_143904teaterarbeider. Den var interessant. Og dette museet var like lite og uanselig som teatermuseet i Oslo.

Det kan vi derimot ikke si om Ateneum. Her skulle en tro at Sune Nordgren hadde vært og malt veggene. Her var gamle bilder satt sammen på en helt ny måte. Uhyre spennende og i 2. etg var det en presentasjon av Tuulikki  Pietilä, Toves samboer fra 1955. Jeg visste at hun hadde laget fantastiske mumihus, men ikke at hun var en av Finlands mest anerkjente grafikere.

Peggy Pickit ser Guds ansikte

Siden jeg skulle til Helsinki kjøpte jeg meg billett til Peggy Pickit ser Guds ansikte av Roland Shimmelpfenning.

IMG_20170316_201528_555

Jeg gledet meg til å bli kjent med denne suksessfulle tyske dramatikeren.
Men så leste jeg nøye hva som sto på nettsiden til Svenska Teatern:

«Läkarna Karin och Martin är hemma efter sex långa år som biståndsarbetare i Tredje världen. Under tiden har deras studievänner Frank och Liz byggt upp ett lyckligt och materiellt tillfredsställande borgerligt liv. Men under en middag mellan vännerna följer en pinsam situation efter en annan: återseendets glädje förvandlas till sorg, stolthet till skam och gemenskap till ensamhet. “Det var en total katastrof”, medger Frank.»

Var dette bare keiserens nye klær, enda en «Who is afraid…» parafrase. Jeg var bange.
Torsdag 16. mars kom jeg i god tid. Kanskje vi blir noen i salen. I alle 20 stykker så det ut til, et kvarter før forestillingsstart.  Men det ble fullt. 140 plasser har AMOS. Og kun en gikk under forestillingen.

Men dette var ikke drøvtygging på gamle middagsselskaper. Det var provoserende, urovekkende med gjennomførte karakterer. En forestilling man har lyst til å snakke med noen om. Regi Anna-Mari Karvonen.

Og dramatikeren har også vært spilt i Norge
2016 – Kvinna frå før – Sogn og Fjordane Teater – regi Terje Skonseng Naudeer
2013 – Det flygende barnet – Nationaltheatret  – regi Sofia Jupither
2007- Den arabiske natta – Det norske teatret – regi Jon Tombre
2006 – For en bedre verden – Den nationale scene/Dramatikkfestivalen – regi Torkil Sandsund

Svensk på vikende front i Finland
Det lå synopsis på finsk i foajeen. I brosjyrer er det både svensk og finsk tekst. For 20 år siden traff du alltid noen, til og med i Helsinki, som ville snakket svensk. Nå er det stort sett engelsk det går på.

20170316_133222Også Svenska Teatern hadde reklame på finsk på bygningen.

Mørketid på urdu

Toni Usman Produksjoner ønsker å sette opp Mørketid av Henning Mankell på urdu. Prosjektet er såpass spennende at Fritt Ord, Spenn.no og Fond for lyd og bilde har støttet det. Nå venter vi bare på støtte fra Fri scenekunst ( Kulturrådet)

På bildet Toni Usman og Urmila Berg-Domaas i siste Mørketid ble satt opp i Norge 2008/2009.

Mørketid 1

Foto: Nils Ivar Martila